Skapa domän

Vad är en domän? Och hur skapar man en domän? En domän eller domännamn är en blandning av en adress och identitet på internet. Domännamnet är det personer söker på för att komma till en önskad webbplats, exempelvis aftonbladet.se.

Läs mer

Bakom varje domännamn finns en IP-adress som består av en sifferkombination. Denna sifferkombination använder datorerna när de kommunicerar med varandra, men för oss människor är det enklare att komma ihåg ett domännamn än en hel IP-adress.

Såhär skapar du en egen domän:

1. Välj ett domännamn. Domännamnet ska vara enkelt att uttala och helst vara identiskt med hemsidans namn.

2. Kolla konkurrenter. När du valt ett domännamn så använd en sökmotor och se vilka resultat du får upp. Kommer det upp en adress som redan är etablerad med liknande innehåll som du tänkt ha på din hemsida så fundera på att välja ett annat namn.

3. Kolla runt. Fråga vänner, kollegor och familj vad de tycker om det valda domännamnet. Ta till dig all feedback.

4. Registrera. När du arbetat fram ett domännamn som du gillar och som funkar är det dags att registrera det. Det gäller att registrera domännamnet innan någon annan hinner före.

Internetstiftelsen.se ger fler bra tips för hur man ska tänka när man väljer ett domännamn.

Registrera en domän

1. Kolla om domännamnet är ledigt. Tyvärr finns det en risk att det domännamn du bestämt dig för redan är upptaget.

2. Välj webbhotell. När du väl ska registrera domännamnet behöver du välja ett webbhotell. Vi skriver mer om vad webbhotell är och hur du väljer.

3. Beställ. När domännamnet är ledigt och webbhotellet valt så är det bara att beställa och börja använda domänen.

Köpa domän

När du köper en domän så finns det olika hemsidor du kan vända dig till. Det finns flera olika alternativ när du köper en domän:

Köpa en ledig domän. Oftast behöver du skapa ett konto på hemsidan som säljer domänen och sedan är det enkelt ett genomföra köpet.
Golight.se är en sida som säljer domäner. Här kan du snabbt, smidigt och enkelt köpa en domän till en kostnad av 110 kr ex. moms. För att köpa en ledig domän söker du först på det önskade domännamnet för att se om det är ledigt. Visar det sig att det är ledig kan du sedan buda på domänen genom att skapa ett konto och logga in. Ett supersmidigt sätt för att köpa domän.

Lägga bud på en domän. Precis som när man köper en ledig domän behöver man skapa ett konto på hemsidan som kommer sälja domänen. Boka och lägg bud på de domäner du vill köpa.

Bevaka upptagna domäner. Om du vill köpa en domän som just nu är upptagen kan företag som Golight.se bevaka dessa åt dig. Då får du ett e-postmeddelande när eller om domänen blir ledig.